top of page
  • Foto van schrijverpermento

Voor de digitale overheid zijn goede digitale vaardigheden cruciaal

Bijgewerkt op: 11 jan. 2022

Hoe ziet de digitale overheid eruit en hoe word je digivaardiger?


Nederlandse digitaliseringstrategie


Onlangs stuurde het Kabinet de 3e update van de Nederlandse digitaliseringsstrategie aan de Kamer. Deze ‘Toekomstverkenning Digitalisering 2030’(1) geeft een vooruitblik naar de digitale toekomst en heeft als doel de politiek, overheid, bedrijven, (kennis)instellingen en burgers te helpen met discussie over de vraag: wat willen we dat technologie/digitalisering voor onze samenleving doet?


Toekomstbeelden


De verkenning schetst een aantal verschillende beelden van de digitale toekomst waarin twee vragen centraal staan: welke actoren zijn leidend in de digitale transitie en welk doel dient het proces van digitalisering? Hiervoor zijn de relevante technologische trends in kaart gebracht, waaronder cybersecurity, digitale valuta en data. En ook ‘mensoptimalisering’; technologie die ons helpt ons om onze fysieke en cognitieve beperkingen te overwinnen. Volgens ons is dit één van de belangrijkste.


Digitale vaardigheid


Eind 2020 uitte staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) nog haar zorgen over de cybervaardigheden van de Nederlandse bevolking. Daarom startte ze een campagne om het bewustzijn te vergroten, vooral op het gebied van cybersecurity. Want uit onderzoek van haar ministerie (Veilig Online 2020(2)) blijkt dat hoewel mensen slecht op de hoogte zijn van digitale gevaren, ze hun eigen kennis grandioos overschatten.


En hoe staat het met de digitale vaardigheden van overheidsmedewerkers? Per slot van rekening moeten zij de digitale transitie omarmen en het digitale beleid doorvoeren. Hoe digitaal vaardig en zeker voelt een gemeenteambtenaar zich bijvoorbeeld, die met steeds meer softwareprogramma’s moet werken om de burger van dienst te zijn?



Grote behoefte aan opleiding en training


Hier valt nog heel wat te verbeteren blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en Kurtosis3. Medewerkers uit de publieke sector zien zichzelf als vrij digitaal vaardig, maar zijn minder te spreken over hun collega’s. En nog minder over de eigen organisatie. Ook werd onderzocht waar medewerkers de meeste behoefte aan hebben. ‘Opleiding en training’ staat op nummer 1 in de Top-7, gevolgd door ‘Tools’ en ‘Nieuwe technologie toepassen’, zie afbeelding hiernaast, kolom 1.


Opvallend is dat leidinggevenden juist de meeste behoefte zeggen te hebben aan ‘Nieuwe technologie toepassen’ gevolgd door ‘Capaciteit’ en ‘Budget’ en dat ‘Tools” en ‘Opleiding en training’ op plaats 4 en 5 staan van hun Top-7, zie kolom 2.


Verschillende leerbehoeftes


Nu is de hamvraag: hoe zorg je ervoor dat medewerkers in de publieke sector de digitale middelen adopteren en toepassen terwijl hun digitale vaardigheden onderling sterk verschillen? We zien dat de behoefte aan opleiding en training groot is, maar hoe ontwikkel je vervolgens een meer individuele leerbenadering waardoor ze de middelen optimaal en zelfverzekerder gebruiken? En dit tegen lage kosten en beperkt budget? Daarbij is er vaak nog een mismatch is tussen het standaardaanbod van opleidingen (vaak via een e-learning) versus de verschillende wensen en behoeftes van medewerkers om digitale middelen te leren gebruiken. Er is hier geen ruimte voor een zogenoemde ‘one size fits all’-benadering.


Digitale adoptieoplossingen


Als antwoord hierop zetten steeds meer organisaties digitale adoptieoplossingen in. Hiermee stimuleren ze het proces van digitale adoptie en bevorderen het werkplekleren. Met als resultaat een beter en effectiever gebruik van bedrijfssoftware en grotere zelfredzaamheid van medewerkers. Hoe werken digitale adoptieoplossingen en wat leveren ze op?


Assisteren en werkplekleren


Permento’s Digital Adoption Platform (DAP) is de software die gebruikers van applicaties digitaal assisteert en traint. Op individueel niveau, waar en wanneer zij dit nodig hebben in het werkproces 24/7. Met specifieke content voor gebruiksinstructies en inspirerend trainingsmateriaal zoals applicatie walkthroughs, simulaties, leerplannen, doelgerichte workflow begeleiding en proces- en taakondersteuning. Benieuwd wat een DAP voor de overheid kan betekenen? Voorbeelden van succesvolle projecten vindt je op www.permento.nl/artikelen.


Geweldige businesscase


Het Permento DAP zorgt voor optimale productiviteit en effectief werkplekleren. En dit tegen een fractie van de kosten van traditioneel opleiden. Naast een aanzienlijke besparing op trainingskosten (30-50%) gaan ook de supportkosten omlaag dankzij de afname (40-60%) van het aantal raadplegingen bij de servicedesk. Kortom, de inzet van Permento’s digitale adoptieoplossingen levert een geweldig rendement op. Uw business case rekenen we graag samen met u uit.



Digivaardig binnen de Digitale Overheid
Download • 3.93MB


77 weergaven
bottom of page