top of page

Hoe laat je softwaregebruikers snel vinden wat ze zoeken?

Bijgewerkt op: 11 jan. 2022Handleidingen zijn niet meer van deze tijd. Nou ja, op één na dan. De handleiding van de oude Apple II bracht onlangs 7 ton op, maar dat was vooral omdat er een handgeschreven tekstje van Steve Jobs uit 1980 bij zat. En dat terwijl anno 2021 juist papieren versies een absolute ‘no go’ zijn. De digitale varianten zitten daar trouwens al dicht tegenaan.


Sluitpost


Veel mensen worden bij het horen van het woord handleiding al kriegel. Eerst dat verrekte ding maar eens zien te vinden. In sommige gevallen bestaat zo’n manual gewoon niet, simpelweg omdat er leveranciers zijn die uitleg over hun troetelkindje als sluitpost zien. Als er al iets bestaat, dan is het vaak geschreven door iemand die didactisch niet heel vaardig is.


Storend


Als er dan ook nog eens allerlei ICT-jargon in staat, raak je al snel de weg kwijt. Bovendien zijn handleidingen, ook de digitale, statisch en niet-interactief. De kans dat jouw specifieke vraag of probleem ertussen staat, is vaak klein, als je al het juiste hoofdstukje hebt weten te vinden. Wie wel eens een digitale manual heeft geraadpleegd, weet ook hoe storend het is om telkens te wisselen van het ene scherm, waarin je op dat moment werkt, naar het scherm van de manual. Als je de handleiding überhaupt al vindt, want zelfs een veelgebruikte applicatie als SharePoint is in menige IT-omgeving onvindbaar.


Niks is ‘standaard’


Mocht je hem boven water krijgen, dan is het weer de vraag of het dezelfde versie betreft als de applicatie waar jij mee werkt. Verder werken handleidingen op basis van zoektermen, en dat moet je maar net de juiste ICT-term gebruiken. Of is het IT? Of automatisering? En dan heb je tot slot nog de ‘standaard’ software zoals de vele SaaS-oplossingen. Die zijn eigenlijk nooit standaard en vragen vrijwel altijd om aanpassing voor de specifieke bedrijfsprocessen van jouw organisatie. Met het Permento Digitale Adoptie Platform (DAP) ben je in één klap van al deze ellende af.


Gedurfde uitdaging


De online gidsen die met DAP gebouwd kunnen worden en die als een schil om applicaties heen liggen, leiden gebruikers moeiteloos door applicaties heen met behulp van onder meer walkthroughs, simulaties, workflowbegeleiding, FAQ, instructievideo’s en tutorials. Een van onze medewerkers ging jaren geleden een nogal gedurfde uitdaging aan met een GGZ-instelling, inmiddels klant bij Permento, om het bewijs te leveren. Hoe dat afliep, lees je hier. Of vraag hier een demo aan.

69 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page