top of page
  • Foto van schrijverpermento

Hoe ‘digitaal geletterd’ is jouw organisatie eigenlijk?

Bijgewerkt op: 11 jan. 2022


Heb je als organisatie eenmaal besloten om digitaal te gaan transformeren, dan loop je al snel tegen de vraag aan hoe digitaal vaardig jouw medewerkers eigenlijk zijn. Diverse onderzoeken tonen aan dat de meeste medewerkers zelf allang doorhebben dat er in dat opzicht werk aan de winkel is. Maar waar ligt dat dan aan en, belangrijker nog, hoe los je dat snel en betaalbaar op?


Enorme leerbehoefte


Medewerkers in zowel het bedrijfsleven als bij overheden geven massaal aan behoefte te hebben aan opleiding en training, tools/software en het kunnen toepassen van nieuwe technologie in het dagelijkse werk. Veel medewerkers beseffen tegelijkertijd maar al te goed dat goede digitale vaardigheden hun dagelijkse prestaties verbeteren en uiteindelijk ook het bedrijfsresultaat positief beïnvloeden. Hun opleidingsbehoefte heeft dan ook veel (zo niet alles) te maken met de alsmaar toenemende complexiteit en impact van digitale technologieën.


‘Digital natives’


Het stadium van automatiseren van eenvoudige en repetitieve taken om processen efficiënter te maken, ligt al een tijdje achter ons. Vandaag de dag gaat het vooral om de ondersteuning van complexe(re) processen en besluitvorming met ingrijpende gevolgen voor individuen, zoals klanten, medewerkers en andere belanghebbenden. Het feit dat het onder jongeren, die we al snel als ‘digital natives’ zien, ook niet allemaal vanzelf gaat, is opmerkelijk. Je weg vinden in een complexe bedrijfsapplicatie is toch andere koek dan op je intuïtief ingerichte iPhone door dito appjes swipen. De tekortschietende kennis en vaardigheden onder jongeren zijn kennelijk zo groot dat scholen digitale geletterdheid de komende jaren een vaste plek in het lesprogramma gaan geven. Mooi voor onze toekomst natuurlijk, maar wat heeft jouw organisatie daar op dit moment aan?


One size fits all?


Zeker, ook jij kunt je medewerkers tijdelijk de schoolbanken weer injagen, maar hoe efficiënt en effectief is dit? Dat ‘one size fits all’ bij klassikaal onderwijs niet opgaat, mag inmiddels als bekend worden verondersteld. Maar ook een traditionele knoppentraining, al dan niet individueel gegeven, werkt niet goed in een alsmaar veranderende omgeving. En is bovendien kostbaar. Maar wat werkt dan wel?


‘Mensoptimalisering’


Het antwoord is kort en krachtig: digitale adoptie. Het Digital Adoption Platform (DAP) van bijvoorbeeld Permento is software die gebruikers van applicaties digitaal assisteert en traint. Op individueel niveau, waar en wanneer zij dit nodig hebben in het werkproces. Met specifieke content voor gebruiksinstructies en inspirerend trainingsmateriaal zoals applicatie walkthroughs, simulaties, leerplannen, doelgerichte workflow begeleiding en proces- en taakondersteuning. Deze oplossing sluit bovendien naadloos aan bij de door de regering beoogde ‘mensoptimalisering’, dat wil zeggen: technologie die ons helpt om onze fysieke en cognitieve beperkingen te overwinnen.


Nominatie Computable Award


Digitale adoptie heeft zich bewezen bij het COVID-19 Bron- en Contactonderzoek GGD/GHOR. Deze samenwerking met Permento heeft zelfs een nominatie opgeleverd voor de Computable Awards 2021 in de categorie Digitale Innovatie!

Meer weten over het optimaliseren van digitale vaardigheden en adoptie? Of zien hoe dit in de praktijk werkt? Neem dan contact met ons op.

35 weergaven
bottom of page